authorphoto

. Successieplanning: een baken in emotionele tijden

Het leven kan soms verschrikkelijk hard zijn. Een jaar geleden overleed mijn man heel onverwacht aan hartfalen. Een bikkelharde klap. Ik was op veel voorbereid maar niet op dit. Mijn man was nog zo jong en levenslustig. Het verdriet van mijn zoon en mij was onbeschrijfelijk.

We kregen heel wat steun van onze vrienden en familie. En dat deed deugd. Maar ik wist ook dat er een partij was die minder empathie zou tonen: de overheid. Want die zouden natuurlijk hun aanslag voor de erfbelasting sturen. Dat is de belasting die u betaalt op het vermogen (roerend en/of onroerend) dat u erft.

Doordachte successieplanning

Als specialist in vermogensbeheer, financiële planning en vermogensoverdracht wist ik wat ik mocht verwachten. Het was niet gemakkelijk, maar ondanks de emotionele rollercoaster waarop ik zat, maakte ik netjes alle administratie in orde. Ik was ook blij dat we doordacht aan successieplanning gedaan hadden, zodat de administratieve last beperkt bleef, en mijn zoon en ik op de meest gunstige wijze kregen wat ons toekwam. Die successieplanning was een baken in emotionele tijden.

Brief van de fiscus

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik vorige week een brief van de fiscus kreeg. Die meldde mij dat ik een bijkomende aanslag moest betalen op mijn erfbelasting. De reden? Ik had geen bijvoeglijke aangifte ingediend voor een ontvangen bedrag…

Eerst was ik boos. Nog meer betalen! Maar toen las ik de brief opnieuw en merkte ik dat hun bewering niet klopte. Ik kroop in mijn pen en stuurde hen een e-mail waarin ik mijn argumenten gaf en bewijzen leverde. Enkele uren later kreeg ik dit antwoord:

Geachte,

Bedankt voor uw bericht.

Gelieve het ambtshalve schrijven als “nietig” te beschouwen.
Er zal bijgevolg geen aanslag worden gevestigd.

Het dossier wordt, behoudens nieuwe elementen, afgesloten.

Ik hield me eraan u hiervan te berichten, en teken,

Met vriendelijke groeten,

De fiscus

De som die ik met één e-mailtje uitgespaard heb, ga ik gebruiken voor wat qualitytime met mijn zoon. We gaan samen een weekendje weg met de centen die anders naar de fiscus gegaan waren.

Geld besparen

Moraal van mijn verhaal? Met een doordachte successieplanning en een goede begeleiding bij elke stap bespaart u uw nabestaanden heel wat geld als u overlijdt. U kunt er beter nog gisteren dan vandaag mee starten, want u weet nooit wat het leven brengt. Helaas spreek ik uit ervaring …

Weet u niet hoe u uw successieplanning moet aanpakken? Dan help ik u graag. U kunt bij mij terecht voor de opmaak van een successieplan en advies en begeleiding bij de structurering van uw nalatenschap, de opmaak van uw testament of de optimale overdracht van uw vermogen.

Ellen

Wilt u weten wat MaPra voor u kan betekenen?

Neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek